Vad krävs för att bli installationselektriker?

Det krävs att man går en utbildning som är godkänd av elsäkerhetsverket, man kan antingen gå el-programmet på gymnasiet, eller på Komvux. Utöver den teoretiska biten så skall man genomgå en lärlingsperiod om 1600 timmar. Efter lärlingstiden får man behörighet som elektriker och är redo för arbetsmarknaden. De flesta som utbildar sig till elektriker får jobb direkt efter avslutad utbildning. Utöver gymnasium och Komvux finns det YH utbildningar till installationselektriker.

Snittlön

Alla elektriker har bra lön, för en fullfjädrad installationselektriker så ligger snittlönen på 32 000 kronor i månaden. Ingångslönen för en installationselektriker utan erfarenhet ligger på ungefär 22 000 kronor i månaden. Desto mer erfarenhet man har, desto mer självgående kan man vara i arbetet och även leda arbetet när arbetsledaren inte är där och det är därför dem som arbetat med yrket i några har så pass mycket högre lön än en ny utexaminerad elektriker.

Framtidsutsikter

Framtiden ser ljus ut för blivande elektriker, arbetsmarknaden har gott om plats innan den mättats så att utbilda sig till elektriker är definitivt en bra idé om man vill ha ett stabilt jobb med goda förutsättningar för att klättra uppåt och vidareutbilda sig inom området. Under de kommande 5-10 åren kommer el-branschen att behöva anställa många nya elektriker då många av dem som är verksamma idag skall gå i pension.