Så väljer du färg till rum

Har man bestämt sig att göra om hemma så är det roligaste att välja färg till rummen. Väggfärg gör mycket och beroende på vilken färg man väljer så kan det ljusa upp rummet eller göra det mysigare. 

Stämning i rummet 

Vilken färg man bör välja beror helt på hur man vill “forma” rummet. För en mysigare känsla så kan man välja en beige färg eller en färg som murgrönt. Man kan även välja en ljus eller mörkt grå färg som också ger en mysigare känsla. Dovare och varmare färger kan göra så att ett rum känns mer ombonat. Vitt är en klassisk färg och ett säkert kort ifall man vill ljusa upp rummet. Det kan dock kännas lite avskalat och tråkigt med vitt. Man kan då istället välja möbler i annan färg för att det inte ska bli för vitt.

Bra att tänka på 

Ett annat tips med målare som tapetserare är att testmåla på en liten yta för att se om man gillar den färg man valt. Då kan man lätt måla över ifall man inte blir nöjd. Det är även bra att tänka på hur ljuset rummet är och vilket håll det kommer in. En färg kan se annorlunda ut när man väl målat på grund av hur ljuset i rummet är. Man bör heller inte vara rädd att ha olika färger i olika rum. Till exempel kan man ha en ljusare färg i vardagsrummet för att skapa en piggare känsla.  

Färg i sovrummet 

En återkommande fråga är vad för färg man ska använda i sovrummet. Just sovrummet är speciellt då det ska vara som ens egen fristad. Det är ett rum där man ska kunna koppla av och känna lugn i. Här bör man inte ha för starka färger men man bör heller inte vara rädd för att använda färg. Det finns till exempel några färger som ger en lugnande effekt som exempelvis grön eller blå. Grön är en färg som är väldigt lätt och behaglig för ögat vilket gör att man accepterar den fort. Blått är också en färg som är förknippat med harmoni och stillhet. En färg som inte används allt för ofta är rosa. Många tänker på skrikrosa men det finns olika nyanser som puderrosa och grårosa. Det kanske låter lite oväntat men faktum är att rosa också ger en lugnande effekt. Man känner ofta trygghet när man ser rosa vilket gör att den passar i fridfulla rum. 

Känn efter vad du tycker 

Det är inte helt lätt att välja färg till alla rum i hemmet, det vet målarenstockholm.nu. Har man svårt att bestämma sig så kan man välja en färg till varje rum. Alla färger förmedlar olika känslor vilket också de olika rummen gör. Vill man inte vara för extrem i sitt färgval så fungerar oftast grått och beige för att skapa en mjuk känsla. Svart kan lätt bli för mörkt ifall man inte har många fönster. Slutligen så är det upp till en själv vad man själv trivs bäst i. Det kan ta lite tid att hitta de färger och nyanser som passar en bäst.