Miljöcertifierade hus är framtiden

Ju längre in i framtiden vi kommer så blir fler och fler människor medvetna om miljön vi lever i och att man måste värna om den. Som takläggare så märks det på att materialet man använder i arbetet blir mer och mer miljövänligt och att folk vill ha miljöcertifierade hus.

Det är oftast i tätbebyggda områden som medvetenheten ökar mest och det är där efterfrågan på miljöcertifierade hus är som allra störst. Dock så är inte glesbygden så långt efter som man kan tro, att vara takläggare till miljöcertifierade hus så märker man skillnad överallt i landet.

Takläggare kommer förmodligen bara jobba med miljöcertifierade hus i framtiden och man uppmanar alla i dessa yrken att också engagera sig och promota certifieringen. Som professionell takläggare så vill man oftast vara framåt och ta in det som är nytt i tekniken, miljöcertifieringen är det ingen skillnad på.

Förr så var det ingen taktvätt göteborg görs av målare som tänkte på hur hus påverkar en men det finns en hel del farliga ämnen som man använder när man bygger hus och lägger tak. Folk har blivit mer och mer medvetna nu för tiden och vill veta vad det är i materialet som den takläggare de anlitat använder.

Vad finns det för miljöcertifieringar?
Men varför ska man då miljöcertifiera huset och inte bara använda godkända material själv utan att göra en stor grej av det?

  • Sweden green building councils miljöbyggnad
  • LEED
  • BREEAM

Den första är svensk och de andra två listade certifieringarna är internationella. Om man som takläggare eller annan byggherre ska göra en egen certifiering så tar det oerhört lång tid och i och med att det finns fina certifieringar så är det en bra möjlighet att haka på dessa. När miljöbyggnad blev till så arbetade totalt 250 man och många av dom är experter inom området. Det är vad som krävs för att få fram en hållbar certifiering som har granskat alla perspektiv och vinklar och kommit fram till den mest hållbara certifieringen.

Något som är intressant är att då man genomfört kontroller på takläggare och andra hantverkare som velat genomföra en certifiering på byggnaden dom arbetar på så har bara ett enda hus fått alla rätt inom certifieringen, de andra 1200 som hittills byggts har fått rätta till något med huset innan certifieringen har godkänts.

Så skulle man som takläggare och liknande yrken jobba med att göra en egen certifiering som håller måttet så är det otroligt svårt att jobba sig upp dit.

Det finns 16 punkter som man ska uppfylla som takläggare och byggherrar innan man kan få ett godkänt hus. Även om det är svårt att få alla rätt det första man gör så är det ändå ett görbart projekt för de flesta kunniga inom sin gren.

 

About the author

';