Måla taket i ditt rum höjer känslan  

Taket har mycket större betydelse i rummet än man kan tänka sig. Har du ett fräscht och nymålat tak känns rummet luftigare och snyggare, utan att du för den skull stirrar i taket hela tiden. Det är atmosfären från taket som smittar av sig på hela rummet.  

  

Välj känsla  

Det första man kanske tänker är “vilken färg” när du istället ska tänka “vilken känsla”. Det vanligaste är förstås att man målar vitt men för inte det bara för att andra säger att det måste vara ljust i rummet. Ta en funderare på vad du vill ha för känsla med takläggarestockholmslän.se. Med ett vitt tak känns det rymligt och ljust medan ett tonat tak kan ge en mer mysig känsla – och rummet ser mindre och lite mörkare ut. Ska taklisterna ha samma färg som taket, eller ska de svara svagt tonade? Det finns mycket man kan göra för att höja känslan i ett rum.  

  

Rätt färg på rätt plats  

Taket målar du med takfärg. Om du inte har målat ditt tak på ett tag och taket kanske är gammalt, har skador som behöver spacklas eller har lite gulnat i tonen behöver du tänka på det så att du målar med rätt färg och rätt täckning.  

Om du målar ett helt nytt tak blir det ett mer omfattande spacklingsarbete. Se till att spikhuvuden är ordentligt inslagna innan du spacklar över dem samt slipa skarvar mellan gipsplattorna om du har gipsplattor och det behövs. För att taket ska bli slätt behöver du också limma glasfiberremsor över skarvarna och spackla en andra gång. Det kan vara så att du behöver slipa och spackla i flera omgångar och låta taket torka emellanåt.  

  

Att tänka på  

Innan du sätter igång med målningen behöver du se över vilken typ av färg ditt innertak redan är målat med. Om du svabbar med lite vatten och färgen löser upp sig är det mest troligt limfärg, medan kalkfärg färgar av sig om du drar en torr hand över taket. Om du har dessa färger som underlag måste du tvätta av taket ordentligt och därefter grundmåla med en oljebaserad färg. Först efter detta kan du måla med exempelvis latexfärg. Om du inte gör rent ordentligt under den nya färgen kan den gamla färgen som ligger under lossna från taket.  

  

Latexfärg  

Välja färg är ganska trevligt eftersom du då kan planera stämningen i rummet. Det finns bra latexfärger som är framtagna för att måla taket inomhus och ger då lämpligen en matt yta. I kök och badrum använder man ofta en färg med lite glans i för att reflektera ljuset bättre, men badrum och tvättstuga – utrymmen med väta – behöver speciell våtrumsfärg och ett ordentligt underarbete för att undvika fuktskador.