Hantverk och snickeri

Det har nog funnits snickare och snickeri göteborg ända sedan stenåldern. Då var det kanske ett trädskaft som skulle fogas samman med flintastenen till en riktigt bra yxa. Långt senare timrades hus av grova stockar vilket krävde stor yrkesskicklighet och känsla för hur trä rör sig och hur man ska arbeta med det. Trä är ju ett rörligt material och det krävs erfarenhet för att veta exakt hur olika träslag ska hanteras och hur man ska använda sig av såväl stockar som utsågade brädor för bästa resultat. Mycket handlar om kunskap men det är antagligen ännu mer som handlar om handlag och en kreativ känsla för hur olika bitar ska tillpassas för att nå önskat resultat. Bärigheten är också en del av det hela, åtminstone för den som snickrar större saker som hus eller kanske altaner där allt måste vara stabilt och hålla för belastning i många år framöver.

Lärling i byggföretag

Den som vill lära sig yrket från grunden kan gå olika trätekniska utbildningar eller också välja att gå bredvid en erfaren snickare som lärling om rätt förkunskaper redan finns. Det senare kan ge bred praktisk kompetens inom många olika områden och en lärlingsutbildning följer ofta en bestämd plan mot det uppsatta målet. Främst kan det handla om antalet verksamma timmar inom yrket, något som är viktigt för den som vill ha ett yrkesbevis. Under lärlingstiden får man självklart lön men den är lägre än för en fullt utbildad snickare.

Olika sorters snickare

Det finns olika yrkesgrupper för snickare, exempelvis byggnadssnickare, inredningssnickare, finsnickare eller liknande. Många är lite allround medan andra specialiserar sig på det ena eller det andra med tiden. De som är riktigt skickliga med sina händer kan utbilda sig till båtbyggare eller möbelsnickare. Dessa båda yrken kräver lite utöver det vanliga vad gäller förmågan att få träet att forma sig så som man vill. Alla som sett en smäcker träbåt där mahognyn glänser i skrovets böljande linjer förstår att det behövs både en konstnärlig blick och en skicklig hand för att få rätt resultat.

Snickeriföretag

Många snickare väljer att starta sitt eget företag där de kanske jobbar solo med mindre projekt eller tillsammans med andra småföretagare vid större byggen. Det finns också riktigt stora snickerier som tillverkar olika träprodukter mer eller mindre på löpande band. Allt ifrån träleksaker till huselement kan produceras på det sättet och överallt behövs det snickare som kan göra jobbet. Det är också vanligt att snickeriföretag arbetar i samverkan med exempelvis elektriker eller platssättare och liknande så att de tillsammans kan erbjuda allt som behövs vid renoveringsarbeten och liknande.