Gammal elektronik är en risk

I hushåll idag så är elektricitet en självklarhet, det är en så stor självklarhet att många inte tänker på den faktiska risken med att hantera den. Många fall per år slutar med att människor avlider för att dom har struntat i att anlita en elektriker och ger sig på el som dom inte har någon utbildning om utan tänker att det inte är så farligt. Antingen kan man få en rejäl stöt eller så kan någonting börja brinna, det är inte säkert heller att det börjar brinna med en gång utan det kan ske när som helst på ett dygn om någonting är fel.

Många olyckor med bränder sker idag till följd av att man inte kollat med sin elektriker så att man hanterar elen på rätt sätt. Det finns ganska lite information om elfel jämfört med vad det borde finnas. En stor orsak till bränder är till exempel mobilladdare som sitter i vägguttaget dygn ut och dygn in, detta brukar elektriker varna för när de är ute på sina uppdrag.

Vara aktsam med slitna föremål
Förr så tillverkade man elektronik för att de skulle hålla och många äldre hushåll har fortfarande samma kyl och frys som när huset byggdes, detta kan elektriker hålla med om att äldre saker har en markant högre livslängd.

Gamla brödrostar
När vi kommer till gamla brödrostar så kan det finnas olika saker man ska väga in då man bestämmer sig för om man ska använda den eller inte. Vi har frågat en elektriker och som säger det att brödrosten i sig kan vara mycket gammal och den fungerar precis som den ska. Problemet kan vara att sladdarna är gamla och har gjort sitt. Har sladdarna på en gammal brödrost slitits ut så kan det vara lika med livsfara, sitter kontakten i så kan det börja brinna när man minst anar det. Elektriker ser alldeles för många risker hemma hos vanliga människor idag som tar risker och tar för givet att allting ska fungera utan att faktiskt se över sina saker.

Kontrollera hushållets elektronik regelbundet
Att ibland kolla igenom sin elektronik och se så att de är som det ska är en faktor som gör att du kan känna dig trygg när du lämnar bostaden. Känner du dig inte kunnig inom området så anlita en elektriker att gå igenom det som finns hemma. Spara inte på gamla saker bara för att du kanske har en känslomässig koppling till föremålet.

Val du har i frågan
Har du ett gammalt föremål som du helst inte vill göra dig av med så anlita en elektriker och se om föremålet går att förnya så det går att användas med säkerhet.

Eller så får du sikta på att skaffa dig ett säkrare alternativ och förnya dig, allting har ett bäst före datum.