Att arbeta som installationselektriker

Elektriker är ett hantverksyrke med hög efterfrågan, det finns gott om jobb inom alla inriktningar inom el-branschen. Installationselektriker är inriktningen som skulle kunna kallas ”vanlig” elektriker, alltså en sådan som kommer hem och hjälper en när man får strömavbrott och inte kan fixa det på egen hand. Det är även installationselektriker som hjälper en med el och ledningar när man renoverar i hemmet.

Reparationer eller byggarbetsplatser

Som installationselektriker kan man antingen arbeta med att åka ut på reparations-uppdrag eller mindre uppdrag, som att dra elen vid en badrumsrenovering. Då krävs det att man är utåtriktad och duktig på att lösa nya problem. Detta passar kanske inte alla som vill bli elektriker, för dem som hellre vill ha en uppgift att göra och tugga på för sig själva så kan man söka sig till företag som arbetar med att dra elen på större nybyggnationer.

Skillnad på installation och service?

En annan inriktning är servicetekniker, detta är ett stort område som inte nödvändigtvis innebär att man är elektriker. Många servicetekniker är dock elektriker i grunden, när man jobbar som servicetekniker innebär det att man underhåller och ”servar” eldrivna maskiner som ofta används i produktion eller logistik.